Nieuws

Waarom bewoners van Quartier Bleu geen energie kopzorgen hebben

Lees artikel
KWO_Hasselt_QuartierBleu

Baden in energieweerlde

Een appartement of stadswoning in Quartier Bleu? Daarvoor zijn er een heleboel goeie redenen. Maar eentje is wel een erg hot item: jouw energievoorziening. De hele buurt is namelijk een voorloper op het vlak van groene, betaalbare verwarming én koeling voor jouw woning. 100% onafhankelijk van aardgas of stookolie. Winterprik of hittegolf? Torenhoge energieprijzen? In Quartier Bleu merk je er allemaal niets van.

Nieuws

Hoe kan dat?

Géén energieverslindende airco!

Matexi sloeg de handen in elkaar met De Watergroep en IFTech in het unieke en toekomstgerichte samenwerkingsproject ESCO Geiser (voluit Energy Service Company). Centraal staat een warmtenet van ‘ondiepe geothermie’ om de hele buurt te verwarmen en te koelen. Geothermie, oftewel aardwarmte, is simpel maar geniaal. Vanaf een bepaalde diepte is de temperatuur in de ondergrond het hele jaar stabiel (bv. rond de 11° op 100 meter). Die ‘gratis’ energiebron gebruiken we in de winter voor verwarming, in de zomer voor passieve koeling.

Hoe werkt het?

Samen met het stroomverbruik van de warmtepomp kom je uit op amper 100 euro per maand.

Het water voor Quartier Bleu komt uit waterlagen van 213 meter diep. Via een netwerk van zes kilometer stalen buizen gaat het water naar de woningen, appartementen, horeca en winkels. Een warmtewisselaar en warmtepomp zorgen ervoor dat je perfect je temperatuur kan regelen, met het hele jaar rond een aangenaam binnenklimaat. Prijskaartje? Naargelang de grootte van de woning of appartement betaal je een vaste prijs van 50 tot 70 euro voor het beheer van de geothermische centrale.

Drie keert winst

Geiser is een nieuw concept in de wereld van energie: ‘energy-as-a-service’. Je betaalt voor verwarming en koeling als een dienst. Na 27 jaar zal het warmtenet afbetaald zijn en wordt de vereniging van mede-eigenaars (VME) van Quartier Bleu eigenaar van de energie-installatie. Je bent dus gerust wat betreft de volledige kost over de volledige levensduur van gebouwen. Zo win je als eigenaar 3 keer: met een hoger comfort voor verwarming, warm water en koeling, een stabiele energieprijs én een positieve bijdrage aan het klimaat door een fors lagere CO2-uitstoot.