Nieuws

Compact wonen als zestigplusser: 4 redenen om ervoor te kiezen

Lees artikel
actieve zestigplussers
actieve zestigplussers

Compact wonen. Het is een manier die alsmaar populairder wordt. En zeker onder de actieve zestigplussers. Logisch, eigenlijk. De kinderen zijn finaal het huis uit en het gekende ‘empty next syndrome’ loert om de hoek. Op dat moment is compact wonen de perfecte keuze. Je huidige woning is namelijk plots veel te groot geworden.

Laten we allereerst even een paar zaken verduidelijken, als het over compact wonen gaat. Dit is namelijk zeker niet hetzelfde als klein wonen. Of zonder het comfort dat je als zestigplusser verdient. Bij deze huizen en appartementen gaat het in de eerste plaats om een optimaal gebruik van de ruimte. Geen onnodige gangen, bijvoorbeeld. Bovendien wordt er bij compact wonen gekeken naar de multifunctionaliteit van kamers en meubels. Dit altijd met aandacht voor de nodige open constructies, vooral op ooghoogte.

Op deze manier is compact wonen dé manier van de toekomst. Als zestigplusser ben je zo dus ook helemaal mee met de tijd. Bovendien zijn er vier belangrijke voordelen, die van compact wonen een logische volgende stap in je leven maken:

1. Kies voor energiezuinig wonen

Niet alleen de materialen in je nieuwe woning spelen een rol. Het is de combinatie met een weldoordacht gebruik van de ruimte, die de energiewaarden zo positief mogelijk maken. Er is bijvoorbeeld een minimaal warmteverlies, waardoor je je woning snel verwarmd hebt én heel wat minder moeite moet doen om deze op temperatuur te houden. En dat betekent niet alleen minder betalen aan verwarming, maar ook aan onderhoud van de toestellen.

Compact wonen is daarbij in heel wat gevallen dan ook volgens de BEN-standaard. Op deze manier gaat milieubewustheid en wooncomfort hand in hand. En wat extra is meegenomen: je woning behoudt optimaal haar waarde, om later opnieuw te verkopen.

2. Steek minder tijd in onderhoud

Wanneer je de kaap van zestig jaar gepasseerd bent, wil je eindelijk maximaal van het leven gaan genieten. De dagelijkse ratrace bouw je terecht af. En je moet minder en minder werk en huishouden met elkaar gaan verzoenen. Er is tijd voor de nodige hobby’s en om vrienden en familie meer aandacht te geven. Een grote woning staat die dromen al snel in de weg.

Compact wonen zorgt ervoor dat je je tijd optimaal gebruikt. Niet onnodig veel uren aan het stofzuigen en dweilen van alle ruimtes spenderen, dus. En tegelijk ook: geen zorgen meer hoeven te maken aan renovaties en andere opknapwerken.

3. Ga bewust om met het budget van je woning

Bouwgrond wordt alsmaar schaarser. En tegelijk stijgen de aankoopkosten per vierkante meter bouwgrond en afgewerkte woning. In zo’n tijden is het belangrijk om efficiënt met wonen om te gaan. Zo hou je als zestigplusser niet alleen een maximale hoeveelheid spaarcenten achter de hand, maar ook extra budget om in de leuke dingen van het leven te steken. Want zeg nu zelf: je geeft toch ook liever geld uit aan een lekker etentje?

Compact wonen zorgt ervoor dat de totaalprijs van je woning binnen de perken blijft. Bovendien moet er minder uitgegeven worden aan gebruikte materialen en werkuren voor de bouwvakkers en projectbeheerders.

4. Geniet van gezellig en comfortabel wonen

Compact wonen hoeft zeker niet claustrofobisch aan te voelen. Vele technieken zorgen ervoor dat je het gevoel van ruimte creëert. Zo doen lichte kleuren en spiegels al wonderen, samen met het gebruik van eenzelfde materiaal in een ruimte en het zorgen voor maximaal daglicht. Compacte en gebruiksvriendelijke meubels zorgen ervoor dat je toch heel wat spullen kwijt kunt. Uitschuifbare en uitklapbare opbergruimte tot aan het plafond, bijvoorbeeld.

Een mooie ligging en voluit kiezen voor wonen in een buurt, maken het plaatje daarbij helemaal af. Op deze manier wordt het compact wonen verder versterkt en geniet je ook maximaal van de omgeving rondom je huis of appartement.

Compact wonen

Op zoek naar een compact appartement? 

Ontdek hier ons aanbod in Quartier Bleu.