Quartier Bleu gebruikt cookies voor analyse van de bezoekers en voor het opslaan van uw favorieten. Lees meer in onze Privacy- en Cookieverklaring.
Tuinman - Slogan

Gust

Tuinman

Hij nam de moestuin van Valentino en de tuinen van kasteel Hex al onder handen met zijn spades en verplantschopjes. Nu is het de beurt aan de tuintjes van CityGarden, waar tuinman Gust straks zijn groene vingers op zal loslaten. Maar hoe kwam hij bij Quartier Bleu terecht, en hoe gaat hij al dat blauw precies ‘vergroenen’?
Tuinman - Foto

Je achternaam Duchamps betekent letterlijk ‘van het veld’. Het leek dus voorbestemd dat je tuinman zou worden, maar hoe kwam je precies in het vak terecht?

“Eigenlijk ben ik grafisch vormgever van opleiding. Ik heb ook nog kunst- en cultuurgeschiedenis gestudeerd aan de universiteit. Hoewel ik daar heel graag verbleef, werd ik telkens weer terug naar buiten getrokken. Als kind hielp ik ook al mee in de tuin en de boomgaarden, want mijn vader deed zelf aan ecologisch tuinieren en mijn grootvader was boer. Tuinieren is een oud ambacht zoals je er niet meer veel vindt, en dat trekt me net aan.”

Ik heb nog aan de universiteit gestudeerd, maar ik werd telkens weer naar buiten gezogen
Foto 1

Hoe is kasteel Hex op je pad gekomen, waarvan je nu al jarenlang de moestuin verzorgt?

“Er stond een advertentie in de krant voor een tuinman regio Borgloon. Ik dacht – en hoopte – al dat het om kasteel Hex ging. Toen ik belde en begroet werd met ‘Hallo, bij kasteel Hex’ was ik zo enthousiast dat ik uitriep: ‘Zie je wel!’” (lacht) “De graaf was op zoek naar iemand om de tuinen volledig de biologische en biodynamische richting uit te sturen, weg van de conventionele aanpak met pesticiden. Dat sprak me wel aan.”

Foto 2

Straks ga je ook de moestuintjes van CityGarden onderhouden. Hoe heeft Quartier Bleu jou benaderd voor die functie?

“Dat is via tuinarchitect Pieter Daenen gegaan. Ik heb al vaker met hem samengewerkt voor privéopdrachten, en dit is het eerste echte grote vastgoedproject waaraan ik zal meewerken. Pieter voorziet in zijn landschapstuinen altijd ruimte voor moestuinen, dus was het vanzelfsprekend dat er bij CityGarden ook een moestuin zou komen. En om die te helpen onderhouden, kwam hij bij mij aankloppen.”

Foto 3

Hoe zullen de tuintjes van CityGarden er precies uitzien?

“Dat weet ik zelf nog niet helemaal. Ik wacht totdat het klaar is en ik zelf de hoogte van gebouwen, lichtinval en dergelijke kan beoordelen om een concreet plan uit te werken. Wat ik wel al zeker weet, is dat ik veel bloemen ga toevoegen tussen de groenten. Dat vind ik in deze tijd belangrijk, want het bijenbestand staat enorm onder druk door het lengen van de seizoenen. Op die manier zorgen we ervoor dat bijen, vlinders en andere nuttige insecten voldoende eten vinden tot het einde van het seizoen. Die aandacht voor dracht- en waardplanten is een van de stokpaardjes van onze tuinaanpak.”

In de tuintjes van CityGarden gaan we extra aandacht besteden aan de voedselvoorziening voor bijen
Foto 4
Deel dit verhaal

Lees ook de andere verhalen