Quartier Bleu gebruikt cookies voor analyse van de bezoekers en voor het opslaan van uw favorieten. Lees meer in onze Privacy- en Cookieverklaring.
Market economist - Slogan

Roel

Market economist

Ook altijd al willen weten wat de bouwstenen zijn van een gefundeerde investering, en vooral: of het vandaag nog rendabel is om te investeren in vastgoed? Wij vroegen het aan een echte ‘trendwatcher in vastgoed’. Market economist Roel over hoe het nu écht zit met de toekomst van vastgoed.
Market economist - Foto

Wat zijn de trends op vlak van investeren?

“De afgelopen jaren konden kopers genieten van uitzonderlijk lage interestvoeten. Het cliché luidt dat Belgen spaarders zijn, maar door de lage interestvoeten op spaarboekjes kozen meer en meer Belgen de afgelopen jaren voor alternatieve investeringen. Enerzijds zagen we dat meer Belgen gingen beleggen op de beurs. Anderzijds zagen we ook dat Belgen niet alleen een ‘baksteen in de maag’ hebben als het aankomt op zélf kopen en bouwen, maar ook in toenemende mate gingen beleggen in vastgoed. Zowel rechtstreeks met oog op verhuring als onrechtstreeks via de beurs.”

Foto 1

Stel dat je ook wil investeren, doe je dat dan best in nieuwbouw of bestaand vastgoed?

“Beide oplossingen hebben voor- en nadelen. Waar de prijs van een nieuwbouwwoning meestal hoger ligt in vergelijking met die van een bestaande woning, liggen de onderhoudskosten bij nieuwbouwwoningen ook lager, hetgeen ervoor zorgt dat de uiteindelijke opbrengst hoger ligt. Bovendien is een nieuwbouwappartement vaak aantrekkelijker voor een potentiële huurder en is bijgevolg een hogere huurprijs gerechtvaardigd. Daarbij zal een nieuwbouwappartement bij een eventuele doorverkoop een hogere restwaarde hebben.”

Volgens het cliché zijn Belgen spaarders, maar de afgelopen jaren kozen meer en meer Belgen voor alternatieve investeringen
Foto 2

Wat brengt een nieuwbouwappartement doorgaans op?

“Investeren in een nieuwbouwappartement levert tegenwoordig meestal een bruto-rendement op tussen de 3 en 4 procent. Hierbij spreken we alleen over het rendement uit huuropbrengsten en houden we geen rekening met prijsstijgingen van het vastgoed bij een eventuele verkoop. Hoewel de prijzen van vastgoed de afgelopen jaren niet zo hard stegen als voor de financiële crisis, stegen zij toch. Dit zorgt natuurlijk voor een bijkomend rendement wanneer een investeerder besluit om zijn of haar vastgoed te verkopen.”

Foto 3

Hoe ziet het ideale investeringsvastgoed eruit?

“Zoals altijd in vastgoed blijft de locatie een cruciale factor. Net als in de rest van de wereld zien we ook in België dat de steden aan belang winnen. Ook Hasselt. De verwachting is zelfs dat Hasselt tussen nu en 2030 nog zal groeien met meer dan 3.000 huishoudens. Dit is een stijging van bijna 9%! Daarnaast zien we dat investeerders vooral kiezen voor 1- en 2-slaapkamerappartementen waarvoor zij makkelijk huurders vinden. De huurders zijn vaak jonge starters die eerst een tijdje huren, vooraleer zij eventueel overgaan tot de koop van een woning/appartement.”

Foto 4
Foto 4

Hoe zie jij de toekomst van investeren in vastgoed?

“Vastgoed blijft een goede investering (zeker op de lange termijn) in de nabije toekomst. Ondanks dat de algemene verwachting onder economen is dat de rente zal stijgen, met een mogelijk prijsdrukkend effect, zorgen een aantrekkende economie en meer koopkracht ervoor dat de vastgoedmarkt niet zal crashen en prijzen zelfs lichtjes zullen blijven stijgen. We hebben dus te maken met een stabiele markt. Daarbij zorgt de verwachte bevolkings- en huishoudenstoename ervoor dat de vraag naar vastgoed op peil blijft.”

Vastgoed blijft een goede investering (zeker op de lange termijn) in de nabije toekomst
Deel dit verhaal

Lees ook de andere verhalen