Quartier Bleu gebruikt cookies voor analyse van de bezoekers en voor het opslaan van uw favorieten. Lees meer in onze Privacy- en Cookieverklaring.
Landschapsarchitect - Slogan

Pieter

Landschapsarchitect

Tuinieren in de lucht, dat kan voortaan dankzij de slimme moestuinen op het dak van CityGarden. Maar ook de andere daktuinen van Quartier Bleu zijn technologische hoogstandjes op niveau. Landschapsarchitect Pieter vertelt hoe hij groen heeft kunnen aanleggen op een volledig betonnen constructie én wat hij zelf vindt van zijn ‘Quartier Vert’.
Landschapsarchitect - Foto

Elke binnentuin heeft een apart thema, aangepast aan de residentie. Hoe zien ze er precies uit?

“De binnentuin van The Meridian is eerder organisch met wintergroene massieven, bloemachtigen en karaktervolle bomen. De tuin van CityGarden bevat naast de vaste tuin ook een moestuin. In één van de tuinen zullen we op de zintuigen en het tuinieren inspelen; de andere tuin krijgt dan weer weelderige bloemen. Alle vier tuinen hebben een centrale ontmoetingsplaats waar bewoners kunnen samenzitten en een praatje met mekaar kunnen slaan.”

Foto 1

Wat waren de grootste uitdagingen bij het tuinontwerp?

“Alle daktuinen worden ontwikkeld op een kunstmatige ondergrond waar toch wel een complex systeem onder zit om alles in stand te houden. Zo moeten de bomen gestabiliseerd worden tegen de hevige wind op het dak en moeten ze voeding en water krijgen. Naast de daktuinen gaan we ook volwassen planten aanplanten op de ondergrondse parking, en dat is niet vanzelfsprekend. Daar wordt ook een ondergronds systeem voorzien dat ervoor moet zorgen dat negatieve stedelijke effecten op groen zoals strooizout worden uitgesloten.”

Volwassen planten aanplanten op een betonnen ondergrond, dat was niet vanzelfsprekend
Foto 2

De dakmoestuintjes van CityGarden zijn een heuse primeur in Hasselt. Wat mogen we ervan verwachten?

“De moestuin omvat zo’n 20% van de hele daktuin van CityGarden. Daar hebben we bewust voor gekozen omdat het beeld van de moestuin natuurlijk elk seizoen verandert en we willen dat de tuin er altijd goed uit zal zien, ook in de winter. In de verschillende compartimenten van de moestuin gaan we in teeltafwisseling verschillende gewassen aanbrengen, afhankelijk van de oriëntatie.”

Foto 3

Op welke manier kunnen bewoners met groene vingers er zelf aan de slag?

“In de eerste fase zal tuinman Gust van het Kasteel van Hex mee begeleiden, aanplanten en beheren om op termijn een participatie uit te lokken met de bewoners. Ze kunnen straks dus letterlijk zelf de vruchten plukken van de daktuinen maar dat zal op een georganiseerde manier gebeuren. Wat we vooral niet willen doen, is mensen met de moestuin belasten, wél hun appreciatie voor de natuur op een leuke manier stimuleren.”

Deze daktuinen zullen een toonbeeld worden voor Limburgse bouwprojecten van morgen
Foto 4

Denk je dat Quartier Bleu en de (moes)tuinen in het bijzonder veel succes zullen oogsten?

“Heel zeker! Qua groen heeft Quartier Bleu bovendien een voorsprong op andere projecten, en het groene verhaal zal een toonbeeld worden voor toekomstige bouwprojecten in heel Limburg.”

Foto 5
Deel dit verhaal

Lees ook de andere verhalen