Quartier Bleu gebruikt cookies voor analyse van de bezoekers en voor het opslaan van uw favorieten. Lees meer in onze Privacy- en Cookieverklaring.
Havenmeester van Hasselt - Slogan

Danny

Havenmeester van Hasselt

Bijna dertig jaar geleden legde hij anker in de Hasseltse jachthaven, die toen niet veel meer was dan een vuile put met een handvol verdwaalde bootjes. Samen met andere vrijwilligers zette hij zijn schouders onder de uitbouw tot de jachthaven die hij vandaag is. Hij vertelt over parkingplannen, vrouwen in het water en de toekomst die de haven volgens hem tegemoet gaat.
Havenmeester van Hasselt - Foto

Hoe ben je hier in de Hasseltse haven terechtgekomen?

“Als kind was ik al gepassioneerd door boten en het water. Het is een microbe, zeg maar. Toen we de club Hasseltse Yachthaven Albertkanaal Centrum 27 jaar geleden oprichtten, was de kanaalkom nog een vuile put. Er lagen maar 7 bootjes aangemeerd, inclusief de mijne. Er waren zelfs plannen om de kanaalkom volledig dicht te gooien en er een parking van te maken! Maar dat was gelukkig buiten mij en een aantal andere vrijwilligers gerekend.” (lacht)

Foto 1

Zo’n vaart lieten jullie het duidelijk niet lopen.

“Steiger per steiger hebben we de jachthaven helpen uitbouwen tot wat hij nu is. En allemaal met vrijwilligers! Na een tijdje begon ook de stad de mogelijkheden in te zien, en werden de liquidatieplannen opzij geschoven. De laatste twee uitbreidingen zijn zelfs gesteund door de stad en de scheepvaart.”

Vóór ons waren er zelfs plannen om de kanaalkom volledig dicht te gooien
Foto 2

Hoe ziet een dag in het leven van een havenmeester eruit?

“Als havenmeester begeleid ik de goede gang van zaken. Ik houd de boten in het oog, zorg ervoor dat alles verloopt zoals het moet, help boten afmeren en geef gasten informatie over de stad. En dan maak je al eens wat mee … Zo herinner ik me nog een Nederlandse schipper die aanmeerde. Zijn vrouw stond al op de steiger met de koord in haar handen, totdat ik riep dat de boot nog in versnelling stond en tegen de kant zou varen. De schipper liet in paniek de koord meteen los. Resultaat: boot gered, vrouw in het water. Prioriteiten hé!” (lacht)

Foto 3

Wat maakt de jachthaven van Hasselt zo uniek?

“Gemiddeld meren er zo’n 5 à 6 boten per dag aan, die komen vanuit heel Europa. En geen wonder! De jachthaven ligt in het midden tussen Antwerpen en Maastricht, en is dus heel goed bereikbaar. Omdat het Albertkanaal vrij breed is, is het ook geschikt voor grotere jachten. En de locatie is ongezien: nergens anders ligt een jachthaven zo dicht bij het centrum van de stad.”

De locatie is ongezien: nergens anders ligt een jachthaven zo dicht bij het centrum
Foto 4

Zet de komst van Quartier Bleu de aantrekkelijkheid van de haven nog in een stroomversnelling?

“Absoluut. Niemand kan weten hoe de haven er over een paar jaar zal uitzien, maar ik geloof wel dat de gebouwen van Quartier Bleu en de nieuwe inrichting van de kade het aanzien van de haven sterk zullen vergroten. Sterker nog: als men wil, kan men hier zelfs een van de mooiste jachthavens van België – nee, van half Europa van maken!”

Foto 5
Deel dit verhaal

Lees ook de andere verhalen