Quartier Bleu gebruikt cookies voor analyse van de bezoekers en voor het opslaan van uw favorieten. Lees meer in onze Privacy- en Cookieverklaring.
El Chiringuito - Slogan

Fa, Xavier en Frédéric

El Chiringuito

Van al dat water aan de kanaalkom krijg je natuurlijk weleens dorst. Iets waar El Chiringuito perfect op inspeelt. Maar wat vinden ze precies van de komst van Quartier Bleu en hoe zien ze de toekomst van hun zaak? Een gesprek met de mannen achter deze waterbar: papa Fa met zonen Xavier en Frédéric.
El Chiringuito - Foto

Hoe zijn jullie bij deze unieke zaak op het water beland?

Frédéric: “We kwamen hier wel vaker iets drinken bij de vorige eigenaars. Op een dag zeiden ze ons dat ze gingen stoppen. En of we het niet wilden overnemen.”

Fa: “Dat kwam eigenlijk heel mooi uit! Mijn vrouw en ik zijn in 1995 gestart met het fondue- en racletterestaurant La Vache Qui Suisse aan de andere kant van de kleine ring. Dat is uiteraard hoofdzakelijk te doen in de winter, waardoor een bar aan het water ons de perfecte aanvulling leek voor in de zomer.”

Foto 1

Een buitenkansje, dus. Vanwaar precies de tropische naam ‘El Chiringuito’?

Fa: “Dat komt overgewaaid vanuit Spanje. Daar heten alle strandbarretjes zoals je ze wel kent van Ibiza, Marbella en zelfs Mallorca ‘chiringuito’.”

Xavier: “Vandaar ook het getekende strand op onze gevel! Dat strandbargevoel proberen we echt over te brengen naar onze klanten. En dat lukt aardig. Vaak stoppen hier meer boten dan auto’s en fietsen om iets te komen drinken. En alle gasten zijn het erover eens dat je meteen een zuiders gevoel krijgt als je de trappen afkomt, alsof je in Spanje zelf zit.”

Fa: “Precies. Daarom noem ik onze kanaalkom weleens lachend ‘Hass-Tropez’!”

Vaak stoppen hier meer boten dan auto’s en fietsen om iets te komen drinken
Foto 2

Wat vinden jullie van de komst van Quartier Bleu? Zitten jullie op dezelfde golflengte?

Xavier: “Fantastisch natuurlijk: hoe meer mensen in beweging zijn, hoe beter voor ons. Veel mensen vragen ons of het niet moeilijk gaat zijn met de extra horecagelegenheden die erbij komen, maar met zo’n 1000 extra inwoners van Quartier Bleu gaat er werk genoeg zijn.”

Fa: “Om nog maar te zwijgen van de 2000 extra ondergrondse parkeerplaatsen. Bovendien zorgt de nieuwe verlaagde kade voor een betere zichtbaarheid én voor een betere toegankelijkheid voor minder mobiele mensen.”

Foto 3

Zouden jullie zelf in Quartier Bleu willen wonen?

Xavier: “Ik zie mezelf hier wel wonen, ja. Wat ik precies zo prachtig vind aan het project, is dat het vlak langs de kleine ring ligt en toch geen geluidsoverlast heeft. Geen voorbijrazende bussen, geen luid optrekkende auto’s. Qua locatie kan je het écht niet beter hebben.”

Fa: “Akkoord. In andere steden moet je nog een heel eind lopen of fietsen voordat je het centrum in bent of een supermarkt tegenkomt, maar hier heb je alles in de buurt. Hasselt heeft wel de voordelen van een grootstad, maar niet de nadelen.”

Hasselt heeft wel de voordelen van een grootstad, maar niet de nadelen
Foto 4

Hoe ziet de toekomst van El Chiringuito eruit?

Frédéric: “We weten nog niet precies hoe het er allemaal gaat uitzien met de komst van Quartier Bleu en de verlaging van de kade. Wat we wel weten, is dat we zo’n 50 meter naar achteren zullen opschuiven, want het voorste gedeelte wordt een open water waar boten kunnen aanleggen.”

Fa: “En dat is natuurlijk meteen een goede reden om onze bar opnieuw in te richten en nog wat mooier te maken. Kom over 5 jaar maar eens terug, dan is El Chiringuito gegarandeerd dé place to be!” (lacht)

Foto 5
Deel dit verhaal

Lees ook de andere verhalen