Quartier Bleu gebruikt cookies voor analyse van de bezoekers en voor het opslaan van uw favorieten. Lees meer in onze Privacy- en Cookieverklaring.
Architecten van Quartier Bleu  - Slogan

Alfredo en Antonio

Architecten van Quartier Bleu

De verlaten en vervallen Gelatinesite meer leven inblazen, dat was de opdracht voor gerenommeerd Belgisch-Italiaans architect Alfredo De Gregorio. Hij versterkte zijn eigen Italiaanse charme met die van de wereldberoemde architect Antonio Citterio uit Milaan. Samen tekenden ze de toekomst van de stad Hasselt: Quartier Bleu.
Architecten van Quartier Bleu  - Foto
Foto 2

Waarom was Quartier Bleu zo’n interessant project om te ontwerpen?

Antonio: “Het water! Voor een architect is het een droom om iets bij het water te bouwen. Nabij het water zijn de mensen altijd gelukkig, en er heerst een natuurlijke sfeer die heel dankbaar is om mee te werken.”

Alfredo: “Dat gevoel wilden we vertalen naar onze architectuur, en daarom hebben we de sfeer van een boulevard gecreëerd. Zoals ik het zie, heeft een stad nood aan verschillende wijken, die elk binnen de identiteit van de stad passen. Zo past ons ontwerp van Quartier Bleu perfect binnen de omgeving aan het water en de kanaalkom als een wijk op zichzelf.”

Voor een architect is het een droom om iets bij het water te bouwen

Op welke manier past Quartier Bleu dan precies in de omgeving?

Antonio: “Quartier Bleu zijn niet gewoon gebouwen, maar vormen een nieuw deel van de stad. Zelf heb ik me vooral beziggehouden met het ontwerp van de boulevard, en het geven van een gezicht aan de gebouwen. De integratie in het bestande stadsweefsel zat eerder bij het bureau van Alfredo, De Gregorio en partners.”

Alfredo: “We hebben drie grote sferen gecreëerd: gezellig aan het water op de kade, de grootstedelijke avenue of promenade en de intieme binnenpleintjes. Dat gevoel versterken we nog door ze duidelijk van elkaar te scheiden en aan het water uitsluitend horeca te voorzien. Een niveau hoger komen dan het plein, de winkels en de promenade.”

We kozen niet voor de hoogste en opvallendste gebouwen, wél voor een tijdloze architectuur

Hoe belangrijk is architectuur – en bijhorend: mooie gebouwen – voor jullie?

Alfredo: “Architectuur komt eigenlijk op de tweede plaats. We kijken eerst naar wat de stad nodig heeft en passen dan ons ontwerp aan. Architectuur gaat over leven, niet over mooie plaatjes.”

Antonio: “Ja, wij geloven dat architectuur vooral gaat over het creëren van een plek. Niet de hoogste, opvallendste gebouwen maar wel tijdloze architectuur. Zo kozen we bij Quartier Bleu bijvoorbeeld voor bakstenen gevels, die met de jaren alleen maar mooier zullen worden.”

Foto 4
Deel dit verhaal

Lees ook de andere verhalen