Quartier Bleu - Hasselt aan het water

Na jaren dromen, tekenen en plannen is Quartier Bleu niet langer een droom, maar nu ook een project in ontwikkeling. De werken ter expansie van het Hasseltse stadshart zijn in november 2015 gestart en draaien vandaag op volle toeren. De verkoop van Quartier Bleu gaat van start op 21, 22 en 23 april 2017 aan de top van de Kanaalkom. Een hoogtepunt in de Hasseltse stadsontwikkeling.

Londen, Parijs, Praag … wonen aan het water is hip. De kades die vroeger bruisten van rauwe laad- en losactiviteit, veranderen in trendy wijken die tintelen van het goede leven. Ook zo in Hasselt dat de jongste jaren piekt als winkel-, woon-, werk- en studentenstad. Hoofdstad van de Smaak, eerste Stad van het Geluk, vierde shoppingstad van België … en binnenkort ook trendy ‘Stad aan de Haven’: Hasselt krijgt er met Quartier Bleu een landmark bij.

De Hasseltse Kanaalkom is de jongste jaren opgewaardeerd tot een gegeerde woonwijk. Een Blauwe Boulevard die het beste van Hasselt in zich verenigt. Wie hier aanmeert, leeft met de wind in de zeilen. Stijlvolle winkels, gerenommeerde restaurants, zuidgerichte terrassen, een wandelpromenade aan de oevers van het water, uitnodigende terrassen … Hier wonen geeft u een ongekend vakantiegevoel, dat nooit wegebt. Kortom, la vie en “Bleu”.

De toegangspoort naar Hasselt

TOEGANGSPOORT

Quartier Bleu vlijt zich neer tussen de Hasseltse binnenring en het sfeervolle binnenwater van de Kanaalkom. Het is een ‘poort’ naar Hasselt. Stijlvolle winkels en goede restaurants vestigen zich hier en leggen een trendy schakel met de autoluwe binnenstad. De gezellige winkelstraten van het stadscentrum, groene trekpleisters zoals de Japanse tuin en het Kapermolenpark … ze liggen op wandelafstand.

STADSOASE

Centraal in de stadsoase wordt een sfeervol plein ingericht, met een ruime trapverbinding naar het water. Een ontmoetingsplek waar herinneringen gemaakt en momenten geboren worden. De moderne fietsers- en voetgangersbrug over het water connecteert beide oevers in een boogscheut. Quartier Bleu is echt vlakbij. In de tijd én in de ruimte. Quartier Bleu ademt Hasselt.

BEROEMDE ARCHITECTEN

De Hasseltse lof bezingen met een organisch nieuw stadsdeel was volledig in lijn met de uitgesproken visie van lead-architect Alfredo De Gregorio. Op zijn initiatief werd het gerenommeerd architecten- bureau Antonio Citterio, Patricia Viel and Partners uit Milaan betrokken.

“De verlaten en vervallen Gelatinesite nieuw leven inblazen, was onze grootste drijfveer. Want architectuur gaat over leven, niet over mooie plaatjes.” Multifunctionele binnenstedelijke projecten zijn dan ook de specialiteit van architectenbureau De Gregorio & Partners uit Tongeren en Maastricht.

Render quartier bleu
Hasselt nieuw leven inblazen

BOMENGROEN & KANAALBLAUW

Bomengroen en kanaalblauw stromen als natuurlijke elementen doorheen de aderen van Quartier Bleu: “Wij gaan bij iedere opdracht op zoek naar de eigenheid van de stad om zo tot de beste ruimtelijke compositie te komen. We behandelen de stad als een levend wezen.”

Eerst werd gekeken naar de Kanaalkom als geheel en dankzij eerdere opdrachten in dit gebied kon De Gregorio een hiërarchie inbouwen. “Quartier Bleu is de kers op de taart: méér detaillering en sterker uitgesproken stijlelementen kronen het design.” Waar het project aansluit op zijn naaste omgeving, kant A. Hertzstraat, wordt bewust baksteen gebruikt, net als voor de gebouwen aan de Kade. De nieuwe promenade krijgt een grootstedelijk materiaalgebruik met veel natuursteen.

ZUIDERSE PASSIE

Antonio Citterio is een wereldautoriteit op vlak van productdesign en voert architectuuropdrachten uit over de hele wereld. Als geen ander weet hij de zo geroemde Italiaanse ‘gecontroleerde passie’ in zijn ontwerpen te integreren. Een injectie van beheerste zuiderse passie recht in het hart van de Hasselaar.

Op de hoogte blijven van de status van de werken? Volg het op www.bouwwerken-quartier-bleu.be